A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur?

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? sorusu, son dönemde oldukça araştırılan bir konu. Bilindiği üzere iş güvenliği uzmanlarının sektörlere bağlı olarak bakabildiği işletmelerde ayrımlar söz konusu. C sınıfı iş güvenliği uzmanları az tehlikeli sınıfa dahil işletmelerde görev alır. B sınıfı ise tehlike sınıfa bakmaktadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanları çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışırlar.

Çok tehlikeli iş yerlerinde çalıştıkları için A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının yerine getirmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlar;

  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olunması,
    4 yıl mesleki tecrübe edinilmiş olması,
    A sınıfı iş güvenliği uzmanlık eğitimi katılmak,
    Sınavda başarı elde etmek,

Eğitime katılmak ve eğitim sonunda sınava tabii tutularak başarılı olmak gerekir. Ekşioğlu OSGB bu alanda eğitimler düzenler. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminin sonunda Ekşioğlu İSG tarafından eğitim katılım belgesi hazırlanır. Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları Bakanlıkça yapılır ya da yaptırılır. Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday takip eden sınavlardan birine daha katılabilir. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorundadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların bu detayları dikkate alması önemlidir.

İş güvenliği uzmanı olmak için ne yapmak gerekiyor?

Mimarlık, mühendislik fakültesi ve fen fakültesinden mezun olanlar ÖSYM’nin düzenlediği sınavla iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanırlar. Fakat bunun için C sınıfı öncelikli olmak üzere eğitim sürecini aktif etmeleri gerekir. İş deneyiminin ardından sınıfı yükseltmek adına B sınıfı ve A sınıfı eğitimlerine katılım sağlanabilir. Böylelikle kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı hangi tehlike sınıflarına bakabilir?

Çok tehlikeli sınıflara ait işletmelerde görev alan A sınıfı iş güvenliği uzmanları, maaş olarak da B ve C sınıfına göre daha fazla ücret almaktadır. Peki eğitim için gerekli olan belgeler nelerdir? Eğitime başvuru yapmak isteyen kişiler (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını gösteren belgeyi bulundurmalıdır. Bununla birlikte (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacaklar için (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını gösteren belge de mutlaka mevcut olmalıdır.



Bir cevap yazın