Deprem Eğitimi

Deprem eğitimi, fay hattı üzerinde yer alan Türkiye’de olası deprem durumunda can güvenliğini sağlamak adına verilen bir eğitim sürecidir. Deprem bilinçlendirme eğitimi ile deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler öğrenilir. Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler yerine getirilir. Böylece beklenmedik anda gerçekleşen doğal afetlerde bilinçli hareket edilir. Toplumsal bilinci arttırmak ve olası bir depremden en az zararla kurtulmak için kişilerin deprem eğitimi alması büyük önem barındırır.

Deprem Eğitimi ve Planlama

Temel Deprem Eğitimi ve PlanlamaDeprem öncesi planlama yapmak ve olası deprem durumunda hane içerisindeki eşyaların çıkışları kapatmasını – kişilere zarar vermesini önlemek hayat kurtarır. Öncelikle cam kenarlarında bulunan eşyaların ve aynı zamanda devrilme ihtimali yüksek mobilyaların duvarlara sabitlenmesi gereklidir. Bunun dışında ilk yardım eğitimi almak ve gerek evde gerekse araç içlerinde ilk yardım seti bulundurmak acil durumlar için önemli bir tedbirdir. Ekşioğlu OSGB, tüm deprem eğitim sürecinde ilk yardım detayları ve olası durumlar için planlama sürecini ele almaktadır.

Deprem anında oluşabilecek yangın vb. problemler için de mutlaka temel yangın müdahalesi öğrenilmeli, yangın tahliye yolları saptanmalıdır. Deprem anında yapılması ve yapılmaması gerekenler belirlenmelidir. Ekşioğlu OSGB, deprem bilinçlendirme eğitimi kapsamında gerekli tüm detayları işler.

Neden Deprem Eğitimi?

Çarpık yapılaşma ve ülkemizin %95’inin deprem riski ile karşı karşıya olması nedenleriyle deprem bilinçlendirme eğitimi alarak acil durum müdahalesi yapabilir ve can güvenliği sağlayabilirsiniz. Ekşioğlu OSGB deprem eğitim süreci 4 saat sürmektedir. Temel deprem eğitimi konusunda detaylı bilgi sahibi olmak ve afetlere hazırlık bilincini arttırmak için iletişim sayfasını ziyaret ederek bizlere ulaşabilirsiniz.

Acil Durum Seti (72 Saatlik Yeterlilik Seti)
– Su.
– Yiyecek. Kolay bozulmayacak (konserve vb.),
– İlk Yardım Seti (eczanelerde satılmaktadır),
– Pilli radyo ve yedek pilleri,
– El feneri (yedek pil ve ampulleri ile),
– Battaniye,
– Nakit para,
– Kibrit / çakmak,
– Kalem, kağıt,
– Düdük,
– Sigorta poliçeleri, bonolar, hisse senetleri, kontratlar, senetler v.b.,
– Pasaportlar, sigorta kartları, doktor kayıtları v.b.,
– Değerli ev eşyalarının envanteri, önemli telefon numaraları.

Amaç

Senaryo gereği binada deprem olması ve bina acil durum senaryosunun devreye girmesiyle bina da bulunan insanların deprem sırasında güvenli bölgelerde beklemesi ve deprem sonrasında ise güvenli bir şekilde tahliye edilmesi, acil durum toplanma alanında toplanılması ve çalışanların mevcut alımı işlemlerinin, iş güvenliği kuralları ihlal edilmeden hedeflenen süre olan 1 dakika içerisinde tamamlanması amaçlanmaktadır.

İşyerlerinde olası deprem ve afet çeşitlerine karşı eğitime katılarak bu süreci en bilinçli şekilde yaşamak adına önlemler alabilirsiniz. Hem işveren hem de tüm personeller afetlere karşı bilinçlendiğinde çok daha az can ve mal kaybı yaşanacaktır. İş yerleri, sektörlere bağlı olarak çok fazla araç – gereç ve makinelerin bir arada bulunduğu noktalardır. Deprem gibi büyük zararların olabileceği afet durumlarda öncelikli adımların ne olduğunu bilmek ve tatbikatlar ile süreci desteklemek panik oluşumunun önüne geçecektir. Ekşioğlu OSGB deprem eğitimi ile sizde profesyonel bir ekipten destek alabilirsiniz.

 

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Deprem eğitim konuları nelerdir?

Türkiye; fay hattı üzerinde olması ve çarpık kentleşmeye sahip olması ile yüksek oranda deprem riski taşımaktadır. Deprem eğitimi ile insanların bilinçlenmesi büyük önem arz etmektedir. Deprem eğitimi sayesinde deprem anında yaşanılan can ve mal kayıpları en az seviyeye indirgenmektedir.

Deprem eğitimi içerisinde yer alan konular şunlardır;

  • Deprem ile ilgili tanımlar ve açıklamalar
  • Deprem öncesinde alınması gereken önlemler
  • Deprem anında yapılması gereken hususlar
  • Deprem sonrasında yapılması gerekenler
  • Deprem tatbikatının yapılması

Deprem eğitimi katılım belgesi kaç yıl geçerli?

Ekşioğlu OSGB tarafından verilen eğitim süresi 4 saattir. Eğitim, alanında profesyonel olan ekip tarafından verilmektedir. Çok tehlikeli sınıf grubunda yer alan işletmelerde deprem eğitimi senede 1 kez tekrarlanmalıdır. Tekrarlanmayan ve uygulanmayan eğitimlerin unutulduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Deprem eğitimi katılım belgesi, yetkili iş güvenliği uzmanlarımız tarafından, sonuç raporu düzenlenerek teslim edilmektedir.

Şirketlerde tehlike sınıflarına göre kaç kişi çalışmalı?

Tehlike sınıfları üçe ayrılmaktadır:

  • Az Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
  • Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
  • Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler

Arama kurtarma ve tahliye, deprem ve yangınla mücadele konularında özel eğitimli çalışanların olması firma/şirket adına büyük önem arz etmekte, doğal afetlerde olası yaşanılabilecek tehlikelerin önüne geçmektedir. Aynı zamanda can ve mal kaybını minimum seviyeye düşürmektedir. Afet ve Acil Durum konularıyla görevlendirilen personeller, alanında uzman ekip tarafından özel olarak eğitilir ve bilinçlendirilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 11. maddesine göre özel olarak eğitilen personeller, çalıştıkları bölgelerde eğitim almaktadır.

İşveren, işyerlerinde tehlike sınıflarına göre;

  • Az tehlikeli sınıfta yer alıyor ise her 50 kişide 1 çalışanı
  • Tehlikeli sınıfta yer alıyor ise her 40 kişide 1 çalışanı
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alıyor ise 30 kişide 1 çalışanı

Arama kurtarma ve tahliye, deprem ve yangınla mücadele konularında özel eğitimli olması gerekmektedir. İşverenler, bu oranlara göre Afet ve Acil Durum olarak görevlendirilen destek personeli bünyesinde bulundurmak zorundadır.

Eğitimler Hakkında Bilgi Talep Edin

    Toggle title

    Toggle content goes here, click edit button to change this text.